baidu

Baidu, het Chinese Google

Baidu is dé Chinese zoekmachine en werd in 2000 opgericht door Robin Li en Eric Xu. In augustus 2005 werd het bedrijf aan de beurs NASDAQ genoteerd. De website was volgens Alexa (een dochterbedrijf van Amazon dat surfgedrag analyseert) de op vier na populairste website ter wereld gemeten naar het aantal bezoekers en “pageviews” met bijna 90% van de bezoekers afkomstig uit China.

Baidu heeft ook een encyclopedie opgezet, Baidu Baike geheten, die bedoeld is als concurrent van de Chinese Wikipedia maar die – in tegenstelling tot deze laatste – in sterke mate aan zelfcensuur doet. In tegenstelling tot de Chinese Wiki wordt de toegang tot deze internetencyclopedie niet door de Chinese autoriteiten gestoord. Drie weken na de start telde Baidu Baike al 90.000 artikelen.

Verhoudingen 1.

Londen en New York met respectievelijk 8,4 en 8,5 miljoen inwoners lijken enorme steden maar wat vindt u van 23 miljoen inwoners in Shanghai en 20 miljoen in Peking? De behoefte aan in formatie via internet groeit in China explosief. In grote delen van het achterland is internet nog niet beschikbaar maar realiseer u daarbij dat China meer dan honderdzestig steden kent met meer dan een miljoen inwoners heeft. Hongkong hoort met bijna 8 miljoen inwoners niet eens bij de top tien! De markt is enorm en Baidu is marktleider.

Verhoudingen 2.

De waarde van het bedrijf Baidu steeg in de afgelopen jaren spectaculair en hoorde steeds bij de tien hardst groeiende bedrijven ter wereld (2015 ; 35%). Bij een koers-winst verhouding van 13 / 1 zeker niet duur.

Geschiedenis en waarom nu oppassen.

De koersontwikkeling van Baidu is al jaren hectisch, nieuwe pieken worden gevolgd door scherpe dalingen van de koers. Voor een waarde-belegger kan dat betekenen dat hij/zij ritten regelmatig veel langer moet uitzitten dan gepland.

Het bedrijf is er goed in geslaagd zich staande te houden tegenover bijvoorbeeld Google dat in de rest van de wereld enorm groot is. Aangezien Google het maar niet voor elkaar krijgt om een goede relatie te ontwikkelen met de overheid in China, is er voorlopig ruimte voor een onderneming in de vorm van Baidu. De recente verharding van de politieke verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China en het oplaaiend wederzijds protectionisme zullen de positie van Baidu alleen nog maar versterken.

Gezien de positie van Google in het bedrijf lijkt het erop dat Google de markt nog altijd goed in de gaten wenst te houden. Dit sluit bovendien niet uit dat Google in de toekomst zal proberen om Baidu over te nemen, iets dat gunstig zou kunnen uitpakken voor de ontwikkeling van het aandeel.

Baidu is typisch een aandeel met kansen op de korte maar ook op de lange termijn. Er zijn voldoende mogelijkheden om posities af te schermen en dat raden we dan ook van harte aan.

Baidu is bij uitstek een aandeel waarbij voldoende expertise in het gebruik van derivaten gewenst is.

Comments are closed.