Na alle berichten over de banen die als gevolg van Brexit in Londen verloren gaan is het tijd om een voorlopige balans op te maken.
In Februari meldde de EU-denk-tank Breugel nog te verwachten dat de financiële sector in het Verenigd Koninkrijk vanwege Brexit zo’n 10.000 banen zou kunnen verliezen. Inmiddels is er meer bekend.
Nu, anderhalf jaar na het referendum, lijkt dit teen onderschatting. Cijfers blijven vaag en aankondigingen door banken onduidelijk. Niet in de laatste plaats omdat medewerkers niet staan te popelen om te verhuizen, ze hebben immers ook schoolgaande kinderen.
Wel is een voorlopige balans op te maken op basis van de informatie die nu bekend is.
Een lijstje.
- Deutsche Bank. Deze zomer meldde Sylvie Matherat dat Deutsche Bank dat verwacht ongeveer 4000 banen te verplaatsen naar buiten Groot Brittanië.
- UBS. CEO Sergio Ermotti meldde vorig jaar al te verwachten 20 tot 30 procent van het personeel te verplaatsen. Dat zijn 1000 tot 1500 banen.
- JP Morgan. In de aanloop naar het referendum waarschuwde haar CEO Jamie Dimon data ls een gevolg van Brexit een kwart van de banen verloren zou gaan. JP Morgan heeft ongeveer 16.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk; 4.000 banen weg!
- HSBC. Ruim voor het referendum kondigde HSBC aan ongeveer 1.000 banen te verplaatsen naar Parijs. Begin dit jaar bevestigde de voorzitter, Douglas Flint dit getal nog eens. Die verhuizing is nu in volle gang.
- Goldman Sachs. Goldman Sachs overweegt zo’n 1.000 banen te verplaatsen naar Frankfurt en is opzoek naar kantoorruimte in de Duiste stad.
- Morgan Stanley. Bloomberg heft gerapporteerd dat Morgan Stanley als direct gevolg van Brexit aanvankelijk zo’n 300 banen zal verplaatsen. Ze zoeken momenteel naar kantoorruimte in Dublin en Frankfurt> Morgan Stanley waarschuwt dat het er ook 1.000 kunnen worden.
- BNP Paribas. De bank heft aan Reuters gemeld dat ze aanvankelijk 300 medewerkers van haar investment-tak zal verplaatsen naar buiten het verenigd Koninkrijk.
- Barclays. Van Barclays wordt verondersteld dat ze Dublin als haar nieuwe basis heeft gekozen en daar 150 nieuwe banen creert. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs een verplaatsing van activiteiten te zijn.
- Citigroup. Voor Citigroup is het nodig zo’n 100 banen in Sales en Trading te verplaatsen adus Reuters.
- Nomura. Nomura is van plan niet meer dan 100 van de 2.500 stafleden naar Frankfurt te verhuizen.
- Standard Chartered. Standard Chartered heeft voor Frankfurt gekozen als basis voor de periode na Brexit. Nog onbekend is over hoeveel banen het gaat.
- Lloyds. Laatste nieuws is dat Lloyds heft gekozen voor Berlijn als Europese basis. Men verwacht date er aanvankelijk slechts weinig banen mee gemoeid zullen zijn.
- Royal Bank of Scotland. CEO Ross McEwan zei in juli dat de bank met enkele tientallen banen uit de City zal vertrekken.
- Credit Suisse. Noreen Doyle, vicevoorzitter van de raad van directeuren houdt zich nog op de vlakte. “we zijn in een vroeg stadium bij het zoeken naar alternatieven in Europa” zei ze.
- Societe Generale. SocGen bevestigde in augustus vooralsnog in Londen te blijven. Recentelijk kocht SocGen nog Kleinwort Benson in Groot Brittanië en een al eerder voorgenomen verhuizing binnen Londen naar Canary Warf in 2019 staat nog steeds in de planning.
- Bank of America Merrill Lynch. Nikolaus Naerger meldde in maart tijdens een conferentie in Frankfurt; er lopen nog diverse scenario’s. Dublin is een optie, maar Frankfurt en Amsterdam ook.
Conclusies.
De schattingen lopen enorm uiteen. Een optimist denkt dat het met 3 á 4.000 banen wel rond is. De pessimist rekent op meer dan 13.000.
De financiële instellingen zijn uiterst terughoudend wat betreft harde cijfers. Dat is begrijpelijk omdat een terugdraaien van het Brexit nog steeds tot de mogelijkheden behoort en een mogelijke verplaatsing voor veel onrust onder het personeel zorgt. De politici houden voorlopig hun kruit droog.
In een onderzoek dat Price Waterhouse Coopers voorafgaand aan het referendum in opdracht van TheCityUK uitvoerde werd een schatting gedaan van het banenverlies in de financiële sector als direct gevolg van Brexit. PwC gaf toen aan een verlies van 70.000 tot 100.000 banen te verwachten. In dat rapport werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte werkgelegenheid, deze cijfers betreffen een totaal van beiden.
De meest realistische conclusie is wel dat de banken nog niet hebben besloten of dat nog niet wereldkundig willen maken. Volgend jaar weten we meer. Zeker is dat de onzekerheid alleen al nu al geld kost.