Trump wil een goedkope dollar

Trump wil een goedkope dollar!

Politiek heeft soms een heel grote invloed op de beurzen. Waar gaat dit naartoe?

In de dertien dagen die Donald Trump nu president van de Verenigde Staten is heeft hij een ravage achter zich gelaten die zijn weerga niet kent. De protesten worden steeds luider. Enkele dagen geleden werd een nieuw hoogtepunt bereikt; hij ontsloeg de minister van Justitie, Sally Yates, na haar kritiek op het inreisverbod. Ze had aangegeven het niet voor de rechter te willen verdedigen. Volgens Trump heeft zij hiermee het departement verraden!

De Gouverneur van de staat Washington uitte, net zoals de Burgemeester van New York en vele andere grote steden rechtsreeks kritiek op de ongenuanceerde, onvoorbereide, juridisch twijfelachtige en politiek desastreuze stappen die Trump onderneemt. De ondoordachte beleidsbesluiten volgen elkaar in een enorm hoog tempo op. Internationale overeenkomsten worden zomaar, zonder uit-onderhandeld alternatief opgezegd. De toch al megalomane Donald ziet zichzelf bevestigd. Hij is nu president en wordt omringd door ja-knikkers. De verleiding is groot hier nu, na een zo korte tijd al een trend in te zien, één waarover we tot nu toe nog niets in de media hebben gezien.

Wat voorafging.

In de verkiezingsstrijd hebben de Republikeinen diverse pogingen gedaan om Donald uit het zadel te stoten. Vergeefs, zo blijkt. Dat de partij allerminst gelukkig is met Trump is overduidelijk.

Met de man pal achter de president, de Vice-President, kunnen ze veel beter uit de voeten. Mike Pence is een hard-core republikein en lid van de Tea-party, de conservatieve rechter vleugel. In het huis van afgevaardigden was hij van 2009 tot 2011 fractievoorzitter voor de republikeinen en kan rekenen op een brede steun.

Waar gaat dit naar toe?

Trump is zijn eigen politieke graf aan het graven en ze hebben hem een grotere schep gegeven. Pence blijft ondertussen onzichtbaar, onder de radar van de media en houdt zich wijselijk stil.

Niemand verwachtte dat de verkiezingsretoriek door Trump in een zo hoog tempo ook werkelijk ten uitvoer zou worden gebracht. Een meer gematigde en zich van zijn verantwoordelijkheid bewuste president was wat in de rede lag. Het tempo waarop Trump nu vijanden maakt en zich vervreemd van de republikeinse partij gaat vroeg of laat leiden tot een impeachment, het wraken van de president en uiteindelijk zijn aftreden. Ondertussen stapelen de missers zich op.

Dat brengt ons dan automatisch bij Mike Pence, als Vice President neemt hij dan het stokje over. Een rustige, ervaren politicus met brede steun in beide kamers waar de republikeinen de meerderheid hebben…..

Kunnen we hier iets mee?

De beurzen wereldwijd en met name in Amerika en Europa kunnen moeilijk een richting vinden en dat is grotendeels te wijten aan de onzekerheid die Donald Trump veroorzaakt.

Trump ontkent de opwarming van de aarde en het milieu interesseert hem weinig. Wel heeft hij al een aantal verordeningen heeft ondertekend die direct verband houden met olie, zoals de aanleg van pijpleidingen en vergunningen. Hiermee geeft hij de winning van schalieolie weer ruim baan hetgeen de olieprijzen zal beïnvloeden. Protectionisme en verslechterde verhoudingen met het Midden-Oosten versterken dat effect.

Trump is een zakenman, hij heeft altijd geleefd bij de regel dat vooraf investeringen gedaan moeten worden om resultaten te boeken en heeft al aangegeven de geldpersen aan te zetten om infrastructuur te bouwen en banen te creëren. (twee verkiezingsbeloften) Betogingen over aardbevingen die bij de winning van schalieolie veroorzaakt worden laten zakenman Trump onberoerd. Maatschappelijk wordt dat wel belangrijk.

Samenvattend.

De Forex zal in 2017 volop beweging geven in EUR/USD. Voorlopig is de beweging neerwaarts maar uw aandacht mag geen moment verslappen. De verstoorde handelsrelatie met Mexico, toch één van de belangrijkste handelspartners van de VS zullen bewegingen in de Peso veroorzaken en daar heeft de Dollar indirect ook last van.

Olie biedt volop kansen. De republikeinen streven naar onafhankelijke, nationale olievoorziening en zijn bereid daar offers voor te brengen.

 

Comments are closed.