Wanneer u een stijging van de hypotheekrente verwacht is het tijd om voor een langere rentevaste periode te kiezen. Wanneer u een stijging van de energieprijzen verwacht……
Wat is er aan de hand met het gas uit Groningen?
Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes heeft de leden van het kabinet afgelopen week overrompeld met zijn besluit de gaswinning in Groningen versneld helemaal te stoppen. De schade die de gaswinning veroorzaakt heeft hem hiertoe gebracht. Het kabinet besloot eind maart dat de gaskraan in 2030 uiteindelijk helemaal dicht moet zijn. Het is volgens hem een onomkeerbaar besluit.
Er zijn niet zo heel veel mogelijkheden. Naast onzinverhalen van “allemaal terug op een kolenkachel” en “een open haard voor iedereen” blijven twee modellen over.
1. Over op andere energie bronnen voor verwarming. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld veel meer gebruik gemaakt van elektra voor verwarming en koken. Het aanleggen van de infrastructuur die hiervoor nodig is zal jaren duren. Stelt u zich eens voor; Overal mag de stoep er uit en de met subsidie aangekochte hoogrendementsketel is overbodig!
2. Minister Wiebes onderzoekt nu de mogelijke inkoop van gas uit Duitsland. Probleem is dat de calorische waarde van dat gas veel hoger is dan het Groningse waarop wij zijn ingericht. Er zullen hiervoor eerst pompstations moeten worden gebouwd waar het gas wordt gemengd met stikstof waarna het wel geschikt is. De kosten zijn nog niet geraamd maar kostbaar wordt het zeker.
Wat zijn de gevolgen?
- De gaskraan wordt op dit moment al dichtgedraaid. Minder beschikbaarheid op de markt betekent stijgende prijzen.
- Dat tekort is niet tijdelijk maar zal verder oplopen naarmate de kraan verder dichtgedraaid wordt.
- Import gas leidt tot vervoer over grotere afstanden en dus extra kosten.
- Stikstof toevoegen is niet gratis en betekent alweer een kostenverhoging.
- Meer Elektriciteit gebruiken klinkt mooi maar waar gaan we dat produceren en wat kost het?
Wat kunt u hier aan doen?
De energiemarkt werd vele jaren gedomineerd door drie grote aanbieders. Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er tientallen kleine aanbieders op de markt verschenen. Feitelijk zijn het geen producenten maar inkoopcombinaties die trachten ze zich te onderscheiden door groener, schoner of een dubbeltje goedkoper te zijn. Een visie op de toekomst ontbreekt, overstappen, dat is wat ze van u willen.
Nu duidelijk is dat de energieprijzen in de komende jaren steeds meer onder druk komen te staan wordt het tijd een meer structurele oplossing te vinden. Dat kan! Het is mogelijk een vaste prijs voor de komende jaren af te spreken waarmee u net zoals met het vastzetten van de hypotheekrente precies weet waar u aan toe bent.
Wat kost dat en wat levert het op?
Daar valt vooraf bar weinig over te zeggen. Zelfs waar u min Nederland woont is een variabele in de kosten omdat het vervoer naar Zeeland weer anders is dan in Groningen. Ons advies is; denk er eens over na. In een markt waarin een stijging van de prijzen waarschijnlijk wordt is het fixeren van de energieprijs die u betaalt verstandig.