corona

Aangekondigde coronamaatregelen

De meeste nieuwe regels vallen onder de tijdelijke coronawet. Na een persconferentie praat de Tweede Kamer hier nog over. Daarna kunnen de regels ingaan.

Op 15 maart heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Een aantal maatregelen wordt per direct versoepeld. Het kabinet is voornemens om per 23 maart nog een aantal maatregelen te versoepelen.

Mondkapjesplicht

Het dragen van een mondkapje is blijft verplicht in het vliegtuig en op het vliegveld na de security. In en om het openbaar vervoer, taxi’s, touringcars en op veerboten zijn mondkapjes vanaf 23 maart niet meer verplicht. Het dragen van een mondkapje helpt wel om besmetting te voorkomen. Daar waar het druk is, kun je jezelf en anderen beschermen door een mondkapje op te zetten.

Testen voor toegang (1G)

Testen voor toegang (1G) geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote evenementen zonder vaste zitplaats met meer dan 500 bezoekers. Per 23 maart kan publiek ook op deze locaties zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op je telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.

Nederland inreizen

Per 23 maart vervalt de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen.

Er zijn dan ook geen inreismaatregelen meer voor EU-burgers die van buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen. Een gezondheidsverklaring is nog wel verplicht voor beide groepen.

Voor niet EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen en voor bepaalde reisdoelen. De testverplichting vervalt.

Per 23 maart gaat Nederland ook herstelbewijzen accepteren die zijn uitgegeven op basis van een (positieve) antigeentest. Dit doen we nu alleen nog maar voor herstelbewijzen uitgegeven op basis van positieve PCR-testen.
Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst in Nederland en op dag 5 na aankomst.

Comments are closed.