Recent heeft President Trump ook de (handels) oorlog verklaard aan Mexico en India. Mexico moet van hem meteen iets doen aan illegale immigratie naar de USA en India zou volgens hem onterecht exportvrijstellingen krijgen. Laten we vooral zijn voortdurende dispuut met China niet vergeten. Stel je eens voor wat er zou gebeuren wanneer China zou besluiten échte economische sancties op te leggen aan de Verenigde Staten?
Trump heeft op 5 mei een nieuwe ronde aan tarieven afgekondigd. Hij heeft opdracht gegeven de tarieven op Chinese import te verhogen van 10 naar 25 procent. We hebben het hier over een volume van 200 miljard dollar aan importwaarde.
Hij ziet niet in dat beperkingen van import uit China schadelijk is voor de economie in eigen land. Zijn enige focus is het handelsoverschot te beperken. Wat Trump zich volgens ons onvoldoende realiseert is dat het handelsoverschot vanuit China de Amerikaanse Retail-branche in leven houdt.
China is niet afhankelijk van Amerikaanse import. Amerika, aan de andere hand, is een Import-gedreven economie met een zwakke industriële sector en nauwelijks aanwezige maak-sector die uiterst afhankelijk is van China.
Stel u voor wat er zou gebeuren wanneer in reactie op de dreigementen uit Washington China van de ene op de andere dag haar export naar Amerika zou beperken. Het zou een levensgrote ramp zijn die de consumenten-economie zou ontwrichten, een financiële chaos.
“Made in China” vormt de ruggengraat van de Amerikaanse detailhandel die de huishoudelijke consumptie in vrijwel alle belangrijke waren-categorieën ondersteunt, van kleding, schoeisel, hardware, elektronica, speelgoed, sieraden, huishoudelijke apparaten, eten, tv’s, mobiele telefoons, enz. Importeren vanuit China is een lucratieve multi-miljard-dollar-operatie. Het is de bron van enorme winst en rijkdom in de VS, omdat consumptiegoederen die uit de lage loneneconomie van China worden geïmporteerd, vaak met meer dan tien keer hun fabrieksprijs op detailhandelsniveau worden verkocht.
Productie vindt niet plaats in de VS. De producenten hebben de productie al lang geleden opgegeven. Het handelstekort van de VS met China draagt bij tot het aanwakkeren van de door winst gestuurde consumenteneconomie die steunt op Made in China-consumptiegoederen. Meer dan zeventig procent van alle sportschoenen, T-shirts en spijkerbroeken waar de Amerikaanse bevolking op dit moment in rondloopt is……Made in China. Zelfs Trumps petjes met “Make America Great Again” zijn in China geproduceerd.
Een dozijn designeroverhemden dat in China wordt geproduceerd, wordt verkocht tegen een veelvoud van de fabricageprijs van $ 3 dollar per shirt. Zodra ze de winkelcentra bereiken, wordt elk shirt verkocht voor $ 30 of meer, steeds ongeveer tien keer de fabrieksprijs. De grote inkomsten komen daardoor ten goede aan de Amerikaanse groothandel en detailhandel. De in de VS gevestigde “niet-producenten” plukken de vruchten van de goedkope Chinese productie. Trump’s bewering dat China betaalt is klinkklare onzin. Ze zullen de productieprijs niet met 25% verlagen omdat dit op de verkoopprijs in de winkel nauwelijks iets uitmaakt en de Amerikaanse producenten op 4 dollar per shirt ook niet kunnen concurreren.
Chinese beleidsmakers zijn zich er volledig van bewust dat de Amerikaanse economie sterk afhankelijk is van “Made in China”. En met een interne markt van meer dan 1,4 miljard mensen, in combinatie met China’s toegang tot een wereldwijde exportmarkt, zullen de bedreigingen van president Trump niet serieus worden genomen in Beijing. Hoe dan ook, de Amerikaanse consument betaalt de prijs. Is het niet aan de kassa dan is het wel in de detailhandel waar de winsten onder druk zullen komen te staan.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Het zullen met name de grote detailhandelsketens zijn die de zwaarste klappen zullen krijgen. Wij houden de aandelenkoersen van winkelketens zoals Wal-Mart Stores Inc., Costco Wholesale Corporation en The Kroger Co. daarom extra in de gaten. Realiseer u dat van de tien grootste detailhandelsbedrijven ter wereld er zeven Amerikaans zijn en de bulk van de daar aangeboden non-food-producten zijn “Made in China”. En, omdat op de beurs alles met alles te maken heeft en ook wij, hier in Nederland ontzettend veel producten uit China betrekken blijven we ook aandelen in de Nederlandse detailhandel scherp volgen.
Er zijn in Nederland 800.000 mensen werkzaam in de detailhandel sector, in 100.000 bedrijven en bedrijfjes. Dit zou zomaar kansen kunnen bieden omdat wanneer de Chinese productie niet in de markt op kan Amerika het dan toch érgens ter wereld de markt op moet.
Och, en je zou het bijna vergeten. China heeft wereldwijd bijna een monopolie op zeldzame grondstoffen. Die term “zeldzaam”is misleidend omdat ze helemaal niet zeldzaam zijn maar bijna overal voorkomen. De concentratie is echter maar op een paar plaatsen in de wereld hoog genoeg om ze economisch-effectief te delven. China heeft negentig procent van de gronden in bezit waar de concentratie hoog genoeg is en 100% van de raffinagecapaciteit. Die laatste 10% grondstof komt uit het westen van de Verenigde Staten en moet eerst naar China om te worden geraffineerd. En waar hebben we die zeldzame grondstoffen dan voor nodig? Och, van die banale zaken zoals bijna alle computers en mobiele telefoons ook lucht- en ruimtevaart maar vooral ook defensie gebruikt het. Als China kwaad wil dan zijn er mogelijkheden genoeg om Trump écht dwars te zitten.