De oorlog die op 23 februari éénzijdig werd gestart door de Russen heeft weinig invloed gehad op de Europese beurzen. De koersen laveren momenteel rond de stand van 23 februari. Zoals gewoonlijk beleeft de beurs geen oorlog. Waar voorheen iedere onzekerheid werd afgestraft met lagere koersen, heeft het heden ten dage weinig invloed.
Zelfs dreiging van een nucleaire oorlog geeft geen zweetdruppels, alsof dit een gewone zaak is. De sancties vanuit EU en de USA worden door de Russen beantwoord. Het gas in Europa wordt voor meer dan 50% geleverd door de Russen, de enorme afhankelijkheid heeft de inflatie verder aangewakkerd. Alsof Oekraïne geen grote graanleverancier is en de vrees voor een recessie of langdurige krimp.
Maar toch, al met al staan de graadmeters van de meeste Europese beurzen ongeveer op hetzelfde niveau als vijf weken geleden, of een beetje daaronder. Hoe komt dat dan? “Met uitzondering van producten als olie en gas en graan is het directe belang van Rusland en Oekraïne voor de Europese economie erg beperkt.
Daarbij komt dat het begin van de oorlog zo ongeveer samenviel met het einde van de coronamaatregelen. En dat einde doet de koersen natuurlijk goed. Bedrijven en beleggers hopen en verwachten dat mensen weer meer gaan uitgeven. Van belang is ook dat veel Europese landen hun burgers compensatie hebben beloofd voor de hoge energieprijzen. De meeste voorspellingen gaan er nog altijd vanuit dat de westerse economieën dit jaar zullen groeien.
En dan speelt er nog iets. Hoewel de rente stijgt, blijft die op een zeer laag niveau. Sparen loont nog altijd niet.