warren

Warren Buffett volgen?

Hij kocht opnieuw aandelen US Bancorp, Bank of New York Mellon en Delta Air Lines.

Al vele jaren wordt de heer Buffett en zijn fonds Berkshire Hathaway geprezen om zijn stabiele en uitstekende resultaten.

Hij werd geboren op 30 augustus 1930 in de plaats Omaha, Nebraska en is nu dus 88 jaar oud. Zijn persoonlijke vermogen wordt geschat op 81,5 miljard dollar en heeft dat vermogen helemaal zelf opgebouwd, een “self-made-man”. Vooral dat laatste is met name in Amerika iets waar men veel respect voor heeft, en terecht!.

De heer Buffett was al heel jong een bijzonder ondernemend mens.

Als kind al bouwde hij met deur-aan deur verkoop een aardig vermogentje op en kocht daarmee op 11 jarige leeftijd zijn eerste aandelen.

Zijn vader was effectenmakelaar en hielp Buffett bij zijn eerste stappen in het beleggen. Na de middelbare school wilde Buffett gelijk ondernemen. Na enkele minder geslaagde jaren aan de universiteit van Warton koos hij voor een studie aan Columbia Business School en studeerde af in Economie.

Op Columbia raakte Buffett geïntrigreerd door professor Graham en zijn theorie van waardebeleggen en na zijn studie werkte hij enige tijd als partner in Grahams beleggingsmaatschappij, voordat hij terugging naar Omaha en zijn eigen beleggingsfonds oprichtte.

Waardebeleggen (Value investing)

Ga op zoek naar ondergewaardeerde bedrijven met een hoog rendement. Er is hierbij een heldere scheiding tussen waarde en prijs. De waarde is voor deze beleggers bepalend voor de kwaliteit van de belegging en de prijs (koers) heeft slechts een dienende functie. Basis voor de waardering wordt gevormd door de boekwaarde, de rentabiliteit en liquiditeiten. De belegger ziet zichzelf als investeerder en mede-eigenaar van het bedrijf.

Waardebeleggen zet zich fel af tegen speculeren, een stroming die haar beleggingsbeslissingen primair baseert op de prijs. De prijs is echter nooit zeker, de waarde daarentegen wel.

Wat voor man is Warren Buffett?

Hij ontvangt zelf een salaris van 100.000 dollar, vér onder het gebruikelijke salaris in de branche. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis dat hij in 1958 voor slechts 31.500 dollar kocht. Hij werkt al vijftig jaar vanuit hetzelfde kantoor en heeft hij nog nooit een rekenmachine en computer gebruikt. In tegenstelling tot andere fundmanagers keert hij zichzelf geen hoge bonussen uit en eet tussen de middag de van thuis meegebrachte boterhammen.

De heer Buffett propageert een strategie van kopen en houden (buy and hold) en hanteert een bijna eindeloze beleggingshorizon. Sommige aandelen, en dat zijn enorme posities, houdt hij al meer dan vijftig jaar in portefeuille. Hij leest jaarverslagen. Jaarverslagen van de bedrijven waarin hij belegt én jaarverslagen van alle bedrijven waarvan hij verwacht dat de aandelen op enig moment zodanig ondergewaardeerd zullen zijn ten opzichte van de intrinsieke waarde, dat ze koopwaardig zullen worden volgens zijn strategie van waardebeleggen.

Wanneer u overweegt de heer Buffett te volgen in zijn beleggingsbesluiten moet u zich realiseren dat hij niet alleen koopt en slechts heel af en toe verkoopt maar ook dat zijn beleggingshorizon enorm lang is. Het beheerde vermogen van Berkshire Hathaway (zijn fonds sinds 1962 waarin hij een belang heeft van 38%) is enorm en de posities ook. Realiseer u dat zijn transacties met de aandelen daardoor zo groot zijn dat het niet één koop- of verkoopmoment is maar een voorzichtig proces dat in kleine stapjes wordt uitgevoerd.

Waarin belegt Warren Buffett?

Slechts in een klein aantal bedrijven waaronder in 2018 slechts één nieuweling;

Liberty Latin America Ltd (Nasdaq: LILA), een telecombedrijf dat opereert in 18 Latijns-Amerikaanse landen.

Wanneer hij een positie vergroot gaat het ook meteen om kapitalen. In deze bedrijven vergrootte hij in 2018 bij voorbeeld zijn belang; US Bancorp (+$4,5 miljard of +5%), Bank of New York Mellon (+$3,2 miljard of +3%) en Delta Air Lines (+$2,9 miljard of +1%). Hierbij valt op dat het toch meer dividend-gerichte bedrijven zijn.

Zijn belang in Coca Cola houdt hij voorlopig nog aan, hij heeft ruim 6,2% van het bedrijf, gekocht in 1988.

Dit zijn cijfers om van te duizelen. De beleggingen van de heer Buffett bewegen zich als olietankers door de beurzen. Minimale koerscorrecties en onstopbaar op koers. Heeft u ook een beleggingshorizon van zestig jaar? Geen enkele behoefte om meer dan een promille aan alleen leefgeld te onttrekken? Dan is het heel zinvol hem met uw beleggingsbeslissingen te volgen maar realiseer u wel dat ook heel veel (misschien wel té veel) anderen dat ook doen. Vanwege het volume dat Berkshire Hathaway in de markt brengt en het grote aantal beleggers dat bijna blindelings volgt reageren de koersen van de aandelen waarin ze handelen. Daardoor loopt de koers van een nieuwe belegging van Berkshire Hathaway bijna altijd meteen een stukje op en wanneer ze verkopen daalt daarna de koers ook. En precies in dat kielzog van Buffett loopt u steeds een stukje rendement mis.

Warren Buffett volgen? Jazeker! Heel veel verrassende bewegingen zult u niet zien, het is meer het trend-voorspellende karakter dat Berkshire Hathaway interessant maakt.

Comments are closed.