Catalonië zal zich binnen een aantal dagen onafhankelijk verklaren. Dat vertelt regio-president Carles Puigdemont aan de BBC. In het eerste interview sinds het referendum van dit weekend, gaf hij aan dat zijn overheid aan het einde van deze week of het begin van de volgende actie zal ondernemen. Op de vraag wat Puigdemont zou doen als de Spaanse overheid ingrijpt en de overheid van Catalonië overneemt, geeft hij aan dat het “een fout” zou zijn “die alles verandert”.
Puigdemont deed de uitspraken net voor een felle toespraak van de Spaanse koning Felipe VI. In een televisie-optreden gaf de koning aan dat de Catalaanse leiders die het referendum hebben georganiseerd hun ‘gebrek aan respect voor de macht van de staat’ hebben getoond.
Hiermee neemt de Spaanse koning duidelijk stelling tegen de Catalaanse leiders hetgeen de polarisatie in het conflict heeft vergroot.
En hoe moet dat straks verder met FC Barcelona? Die worden dan meteen uit de Spaanse competitie gekieperd! Aan de andere kant…ze worden gegarandeerd ieder jaar landskampioen.
Wat u moet weten over Catalonië.
Catalonië heeft een oppervlakte van ruim 32.000 Km (Nederland 41.000 Km) er wonen 7,5 miljoen Catelanen waarvan 5,5 miljoen in de hoofdstad Barcelona. Catalonië is een van de 17 autonome regio’s en tevens één van de drie welvarendste regio’s van Spanje. Volgens het “Autonomiestatuut van Catalonië 2006” wordt het niet alleen als een autonome regio van Spanje beschouwd, maar ook als een nationaliteit.
Geldmachine.
Alleen staan we sterker, ook economisch. Het is een belangrijk argument voor veel Catalanen om zich af te scheiden van de rest van Spanje. “Espanya ens roba” zeggen ze: Spanje berooft ons.
Het klopt: Catalonië is een rijke regio. Goed voor bijna een vijfde van het bruto nationaal product van Spanje, stelt Idescat, het Catalaanse bureau voor de statistiek. Het bnp is zelfs even groot als dat van een land als Portugal. In principe groot genoeg dus om zichzelf draaiende te houden, zegt Marcel Jansen, hoogleraar economie aan de Universidad Autonóma in Madrid.
Geld verdienen de Catalanen onder meer met hun sterke industrie. Denk aan de productie van auto’s (Seat) en onderdelen, en ook de chemische sector doet het goed. Het transport kan via de grote haven bij Barcelona, en de stad zorgt samen met de Costa Brava voor een flinke stroom aan toeristen.
Bovendien vormt Barcelona, met Madrid, het centrum van de modernisering van de Spaanse economie, zegt Jansen. Er zitten veel meer startups dan in de rest van het land, en het niveau van de opleidingen en universiteiten is hoog.
En hoewel de kans dat Catalonië echt onafhankelijk wordt en de grenzen dicht gaan klein is, leidt alleen al de onduidelijkheid tot kopzorgen. Zo is Seat afhankelijk van de export van auto’s. Met haar 14.000 werknemers is het een dochter van Volkswagen. Alweer een aandeel om in de gaten te houden.
Een regio met een soortgelijke problematiek is België. De Vlamingen beweren al jaren dat ze Walonië financieren. Om het maar even eufemistisch uit te drukken; Cijfers weerleggen die claim niet.